Cat ne costa incalzirea pentru luna ianuarie. VEZI aici estimari pentru fiecare oras

Posted by | Din presa | No Comments

In cele mai multe dintre orasele tarii locuitorii vor plati cu cel putin 20 la suta mai mult pentru facturile la Incalzire pentru luna ianuarie. In unele cazuri, cum este cel al orasului Sfântu Gheorghe, unde temperaturile au coborât pâna la minus 30 de grade Celsius, oamenii se asteapta sa plateasca aproape dublu pentru caldura din case.

calorifer_14235300

In multe orase se estimeaza o crestere cu 20% a facturilor la caldura pentru ianuarie. Majorari ale facturilor, de la 8 la suta la Târgu Mures pâna la 30 la suta la Arad sau chiar 40 la suta la Sfântu Gheorghe, sunt asteptate In conditiile In care temperaturile au coborât, In ultimele zile din ianuarie si primele din februarie, sub minus 15 grade Celsius.

Oamenii au platit, In majoritatea zonelor, facturi majorate In decembrie fata de noiembrie, Insa se asteapta la cresteri mai mari In ianuarie. Daca In zonele In care locuintele nu mai sunt racordate la sistemul centralizat facturile au crescut cu câteva zeci de lei sau s-au mentinut la acelasi nivel, urmând ca la regularizare oamenii sa plateasca mai multi bani, In localitatile In care caldura ajunge In case prin sistem centralizat cresterile au fost mai mari, In decembrie, In medie cu 10 – 15 la suta.

TIMIsOARA. La Timisoara, facturile pentru Incalzirea apartamentelor bransate la sistemul centralizat au crescut cu câteva sute de lei In decembrie fata de noiembrie, iar In ianuarie facturile vor creste cu circa 20 la suta fata de luna precedenta, din cauza temperaturilor scazute.

Aici, cele mai mari facturi la Incalzire au fost Inregistrate In blocurile In care majoritatea locatarilor detin centrale termice, costul total al energiei termice livrate In imobilele respective fiind Impartit Intre locatarii bransati la sistemul centralizat, ajungându-se inclusiv la o factura de 729 de lei la un apartament cu doua camere.

CLUJ-NAPOCA. Valoarea medie a facturilor de Incalzire ale abonatilor RAT In luna ianuarie a fost cu 15 la suta mai mare fata de luna decembrie. Purtatorul de cuvânt al Regiei Autonome de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca, Raimonda Boian, spune Insa ca facturile la Incalzire pentru luna ianuarie sunt mai mici fata de cele din ianuarie 2011.

TÂRGU MUREs. Desi In luna decembrie valoarea facturilor a fost asemanatoare celei din anul precedent, pentru luna ianuarie, la apartamentele bransate la sistemul centralizat este estimata cresterea acestei valori cu opt procente.

MIERCUREA CIUC. Este orasul In care In general se Inregistreaza cele mai scazute temperaturi din tara, facturile la Incalzire In cazul apartamentelor bransate la sistemul centralizat au fost mai mari, In medie, cu aproximativ 24 la suta In decembrie fata de luna noiembrie, iar cele pe ianuarie vor fi mai mari cu 12 procente. Cei care locuiesc In blocuri reabilitate termic si cu repartitoare, Insa, au platit facturi mai mici, In medie, cu 30 de procente.

DEVA. Pentru cei care stau In locuinte bransate la sistemul centralizat au platit mai mult cu 20 la suta In luna decembrie fata de noiembrie, Insa valoarea facturilor s-a mentinut la nivelul perioadei similare din anul trecut, deoarece Primaria Deva suporta 65 de lei din valoarea pretului de productie pentru energia termica distribuita populatiei.
PETROsANI. Oamenii nu au platit In luna ianuarie mai mult pentru agentul termic, valoarea facturilor la Incalzire fiind In medie de 270 de lei, dar reprezentantii societatii de termoficare din localitate asteapta ca In februarie sa existe cresteri din cauza temperaturilor mult mai scazute Inregistrate In Valea Jiului.

BRAsOV. Locuitorii cu apartamente racordate la sistemul centralizat de Incalzire platesc si ei cu circa 15-20 la suta mai mult pentru factura pe luna ianuarie 2012, fata de lunile noiembrie si decembrie 2011, pretul gigacaloriei la Brasov ramânând neschimbat pâna la 1 ianuarie, data de la care s-a majorat cu 7,2 lei.

ARAD. facturile pentru energia termica furnizata In decembrie sunt mai mari cu 15 procente fata de luna noiembrie, In timp ce facturile care vor fi emise pentru consumul din ianuarie sunt estimate a fi mai mari cu 30 la suta fata de luna precedenta, In urma temperaturilor scazute.

ORADEA. Facturile aferente lunii decembrie pentru Incalzirea apartamentelor de bloc bransate la sistemul centralizat au crescut cu circa 25-30 la suta fata de cele din luna anterioara, din cauza consumului mai mare determinat de scaderea temperaturilor, astfel ca oamenii resimt intens ultima majorare a gigacaloriei, care a avut loc de la 1 octombrie 2011. Atunci, pretul gigacaloriei a crescut de la 179 de lei la 236 de lei, masura fiind motivata de autoritati prin retragerea subventiilor acordate de Guvern pentru Incalzirea populatiei.

BUZaU. La rândul lor, buzoienii racordati la sistemul centralizat de Incalzire vor avea de achitat In ianuarie facturi cu 15 procente mai mari fata de decembrie, poltrivi directorului Regiei Autonome Municipale (RAM), Constantin Tacea. si aici In cazul blocurilor reabilitate termic, unde au fost montate repartitoare, costurile la Incalzire au fost mai mici, cele mai mari facturi fiind platite de cei care locuiesc In blocurile cu multe centrale de apartament si unde nu s-a investit pentru reabilitarea imobilului.

PLOIEsTI. Proprietarii apartamentelor racordate la sistemul centralizat de Incalzire au platit In luna decembrie facturi mai mici fata de noiembrie, Intrucât consumul de agent termic pe decembrie a fost mai redus. Reprezentantii asociatiilor de proprietari se asteapta ca valoarea facturii pe ianuarie sa fie comparabila cu cea a facturilor din noiembrie si decembrie, Intrucât contoarele care masoara agentul termic au fost citite In ultima saptamâna a lunii ianuarie, Inainte de ger. In schimb, administratorii de blocuri se asteapta la facturi mai mari In luna februarie, când a crescut considerabil consumul de agent termic.

SUCEAVA. Autoritatile estimeaza o crestere a costurilor pentru Incalzire cu aproximativ 20 la suta In ianuarie fata de decembrie 2011, desi factura lunii ianuarie nu va include si perioada de frig accentuat de la sfârsitul lunii. Aici, In decembrie, facturile au crescut, In medie, cu 15 la suta.

VASLUI. Cele 1.100 de familii ale caror locuinte mai sunt racordate la sistemul centralizat de Incalzire vor plati, In medie, Intre 200 si 250 lei pentru caldura primita In sistem centralizat In luna ianuarie, Insa cele mai mari facturi, sustin reprezentantii societatii de termoficare, nu vor depasi 300 de lei. Facturile pe luna decembrie au fost mai mari fata de noiembrie, In medie, cu câteva zeci de lei.

IAsI. Facturile pentru Incalzirea apartamentelor bransate la sistemul centralizat s-au dublat In luna decembrie fata de luna anterioara, autoritatile estimând ca pentru ianuarie facturile vor creste cu Inca 25 la suta, o majorare similara fiind estimata si pentru municipiul Botosani.

CRAIOVA. Oamenii ale caror locuinte sunt racordate la sistemul centralizat de Incalzire au platit, In decembrie, cu 40 la suta mai mult fata de noiembrie, din cauza scumpirii gigacaloriei de la 194 de lei la 245 de lei, dar pentru aceasta luna se estimeaza ca facturile nu vor mai creste semnificativ. In aceste conditii, doar 40 la suta dintre craioveni si-au achitat facturile la caldura pentru luna decembrie.

DROBETA TURNU SEVERIN. Facturile din decembrie s-au dublat, fata de noiembrie, diferenta de la o factura la alta, la un apartament cu trei camere din zona centrala, fiind de 244 de lei. Pentru luna ianuarie, este prognozata o noua crestere a facturilor la caldura cu 20 la suta.

CONSTANtA. Constantenii nu au simtit diferente de preturi Intre noiembrie si decembrie, deoarece temperaturile Inregistrate In cele doua perioade au fost similare, Insa facturile la caldura au crescut semnificativ comparativ cu sezonul trecut, Intrucât pretul gigacaloriei s-a dublat. Ei se asteapta la o majorare a facturilor pentru ianuarie si sunt sfatuiti de reprezentantii Uniunii Asociatiilor de Proprietari sa Isi monteze repartitoare pentru a plati mai putin la Intretinere.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/cat-ne-costa-incalzirea-pentru-luna-ianuarie-vezi-aici-estimari-pentru-fiecare-oras_913297.html#ixzz2foN1SrNZ

Instalatiile electrice la revizie

Posted by | Uncategorized | No Comments

exposed-wiring-4
Cele mai frecvente interventii de reparatii la instalatiile electrice sunt solicitate la blocurile
construite inainte de 1989. Daca locuiti intr-un asemenea bloc si instalatia electrica nu a fost
inlocuita, trebuie sa va ganditi serios sa apelati la un electrician autorizat.
- Inlocuirea instalatiei vechi nu presupune numai inlocuirea conductorilor (cablurilor). De cele mai
multe ori este nevoie de montarea unor circuite noi (pt. alimenatrea consumatorilor mari: Aer
Conditionat, Masina de Spalat, Plite/Cuptoare Electrice s.a.), recalibrarea instalatiei electrice,
schimbarea tabloului electric vechi cu unul modern si sigur, recalibrarea sigurantelor si inlocuirea
acestora cu cele de generatie noua (sigurante automate electromagnetice), inlocuirea prizelor si
intrerupatoarelor. Toate operatiunile mentionate mai inainte, este indicat (in limita posibilitatilor
banesti) sa se execute in acelasi timp.
- Orice interventie a Dvs. asupra instalatiei electrice, va pune viata in pericol prin riscul marit de
electrocutare si este de preferat sa apelati la un electrician autorizat.
- Pentru evitarea electrocutarilor si indepartarea riscurilor ce pot aparea, va indicam cateva masuri
de preventie:
- Nu folositi cabluri de alimentare deteriorate (topite, reparate, lipite, fara izolatie, cu vechime
mare sau care se incalzesc);
- Nu lasati nesupravegheate aparatele electrice alimentate cu curent electric, mai ales pe
perioade indelungate, inclusiv aparatele care raman in stand-by (televizor, aer conditionat, lampi de
veghe, candele/icoane, s.a).
- Apelati la un electrician autorizat, de fiecare data cand simtiti miros de incins, miros de
plastic/ebonita arsa, zgomote sau scantei provocate de instalatia electrica sau la tabloul electric.
Orice masura preventiva va poate aduce numai liniste si evitarea pagubelor posibile in viitor !

Instalatiile din casa ta cedeaza cand nu te astepti. Solicita acum un tehnician